sobota 26. května 2012

Vinárna u Konšelů - smažený hermelín (Kurváreň)

Než se opřu do všech možných i nemožných nakládaných hermelínů, musím na začátku uvést, kde se vlastně vzala ta chuť a láska k onomu neskutečnému sýru. Asi bych si vymýšlel, kdybych uvedl něco jiného než Vinárnu u Konšelů místo, kde vzplanutí chuti začalo. Nemají zde sice žádný nakládaný hermelín, který by mohl aspirovat na jubilanta roku, vlastně zde nemají žádný nakládaný hermelín. Zdejší vody přesto oplývají hermelínovou pochoutkou, jež se stala vyhlášenou nejen po celých Dolních Bojanovicích, ale i po celém okresu Hodonín - smažený hermelín mistra Jošky a poloviční verze této pochoutky zvanou Kurváreň - aneb u nás se najíte běžně i o půlnoci (když se nám chce).


O co jde? Smažený hermelín nabízí většina restaurací v ČR, dalo by se říct, že jsme v této službě jednička ve světě. Ovšem ne všechny restaurace nabízejí tuto pochoutku v takovém stavu, ve kterém jsi na ní skutečně pochutnáte. Vinárna u Konšelů je světlou výjimkou. Na to, že jde o poměrně malou vesnickou vinárničku situovanou v obci Dolní Bojanovice (2975 obyvatel k r. 2010), se jich zde měsíčně připraví a zkonzumuje na 300.
Tajemství úspěchu a skvělé chuti se dle mého názoru skrývá  v ruční přípravě každého hermelínu s pověstnou Bojanovskou láskou a nesmlouvavým vybídnutím k jeho ochutnání. Hermelín je plněn šunkou, která jeho nezaměnitelnou chuť ještě dotváří. Přílohu si může každý zvolit podle tradiční nabídky. Já obvykle volím hranolky. Také domácí tatarka je výtečná. Ačkoli se jídlo na první pohled ničím neodlišuje od jiných hermelínů, svou chutí převyšuje konkurenty více než o prsa.
Jak už bylo řečeno, můžete si zde objednat ze dvou verzí. Normální porce se skládá ze dvou smažených hermelínů a přílohy, přičemž cena se pohybuje okolo 80kč. Poloviční porce, kterou můžete vidět na obrázku, štamgasty zvaná Kurváreň stojí okolo 50kč.
V neposlední řadě musím vyzdvihnout skvělou obsluhu, která se zasloužila o místní kuloární název podniku - Vinárna u Šneka a její třímodový způsob obsluhování, který je světovým unikátem. Z nabídky si můžete zvolit:

1. obsluha Vás bere jako zákazníky (nejvyšší úroveň obsluhy)
2. obsluha Vás bere jako stálé zákazníky (nejnižší úroveň obsluhy)
3. bonusové vnímání zákazníků alias "hra na pravdu". V tomto bonusovém modu Vás obsluha bere nemilosrdně na špacír. Pokud trpíte v životě nedostatkem upřímného jednání ze strany Vašich kolegů, kamarádů či partnerů, tak vězte, že po hodině tohoto módu za něj budete děkovat..-))

Na závěr ještě malá poznámka. V této restauraci není výjimkou, že si jídlo můžete objednat do 11h večer středa-čtvrtek (nejenom hermelín). Pátek až neděle je tato doba prodloužena k 1 hodině ranní (podle zákazníků) a pří speciálních příležitostech (plesy, koncerty..) se tato hodina ještě posunuje. Můj osobní rekord spadá na půl 3 ráno. I proto je toto pitoreskní místo milováno všemi návštěvníky napříč genderovým a věkovým spektrem a všichni se sem rádi vracejí.


http://www.ukonselu.unas.cz/index.html
http://www.facebook.com/pages/Vin%C3%A1rna-U-Kon%C5%A1el%C5%AF/115341571882374
http://www.facebook.com/groups/412246275525/




Žádné komentáře:

Okomentovat